ΚΙΝΟΑ

ΚΙΝΟΑ

H βασίλισσα των υπερτροφών, υψηλής διατροφικής αξίας και περιεκτικότητας χωρίς γλουτένη.

Πρόκειται για τον μικροσκοπικό αποξηραμένο καρπό του φυτού της Κινόα, ο οποίος έχει περισσότερες πρωτεΐνες και από το σιτάρι, Ω3 λιπαρά, φωσφόρο, κάλιο, σίδηρο, μαγνήσιο, αμινοξέα και πληθώρα άλλων ευεργετικών χαρακτηριστικών

Είναι εύπεπτη τροφή και χρησιμοποιείται ευρέως στις συνταγές μαγειρικής

Βοηθάει στην αιμάτωση του εγκεφάλου, στη συγκέντρωση και την πνευματική απόδοση

Βοηθάει στην καρδιά, τις ημικρανίες και είναι επίσης αντιοξειδωτική

Είναι ιδανικό για όσους έχουν δυσανεξία στην γλουτένη και ανήκει στην κατηγορία των μακροβιοτικών τροφών

Σε αντίθεση με το ρύζι ή το σιτάρι, που είναι χαμηλά σε λυσίνη, το Κινόα περιέχει ισορροπημένη περιεκτικότητα σε ουσιώδη αμινοξέα για τους ανθρώπους, κάνοντάς το ασυνήθιστα πλήρες είδος διατροφής. Αυτό σημαίνει ότι χρειάζεται λιγότερη πρωτεΐνη Κινόα από πρωτεΐνη σιταριού για τις ανάγκες μας.

Τέλος, το Κινόα θεωρείται πλήρες δημητριακό και μια καλή πηγή φυτικών ινών.

 

Στην μαγειρική, η Kινόα χρησιμοποιείται όπως το ρύζι και το κουσκούς. Αν κανείς θέλει να τη μαγειρέψει, θα πρέπει πρώτα να το ξεπλύνει καλά κάτω από τρεχούμενο νερό και μετά να το βράσει σε διπλάσια ποσότητα νερού (για παράδειγμα για 1 φλιτζάνι κινόα χρησιμοποιούμε 2 φλιτζάνια νερό). Το ξέπλυμα είναι απαραίτητο γιατί η φλούδα του κινόα περιέχει ένα πικρό συστατικό (saponiner) που μπορεί να πικρίζει, αλλά δεν είναι επικίνδυνο. Επιπλέον, το Kινόα μπορεί να αποτελέσει ένα πολύ θρεπτικό πρωινό, αν συνδυαστεί με μέλι, αμύγδαλα ή βατόμουρα.

Θρεπτική αξία ξηρών καρπών

ΚΡΑΝΜΠΕΡΙ

Tα κράνμπερι και μερικά άλλα φρούτα, όπως οι φράουλες και

ΒΡΩΜΗ

Χάρη στην πλούσια διατροφική της αξία η Βρώμη βοηθάει: Στη

ΚΑΡΥΔΟΨΙΧΑ

Τα καρύδια εμφανίστηκαν αρχικά μάλλον κάπου στην κεντρική Ασία. Ήταν